تاریخ انتشار | 05 فوریه 2022 |
---|---|
فرمت فایل | ورد ـ word ـ قابل ویرایش |
تعداد صفحات | 8 صفحه |
این تحقیق مقاله دارای موضوعاتی همچون مقدمه تحلیل نتیجه گیری و…. می باشد و در ۸ صفحه تنظیم شده است و دارای پسوند ورد word قابل ویرایش است
در گذشته استاداني كه خود اهل سير و سلوك بودند، نه تنها به تعليم مهارت هاي فني ميپرداختند بلكه شاگردان درمحضر آنها آئين و اسرار رمزآموزي را در پوشش آداب مذهبي نيز مي آموختند. هنرمندان از طريق همين ارتباط روحاني، نظريههاي جهان شناختي و متافيزيكي را كه مبناي نمادپردازي هنر اسلامي است فرا ميگرفتند. آنها جلوههايي رمزگونه از حكمت وعرفان ايراني – اسلامي را در آثار هنري خويش متجلي مي نمودند. بررسي اين بعد از هنر اسلامي در مقايسه با ابعاد تاريخي و سير تحول تكنيكي آن، كمتر مورد بحث و موشكافي قرار گرفته است. به همين دليل مفاهيمِ نمادينِ بخش عظيمي از آثار هنر ايران همچون لوحي درهم پيچيده، باقي مانده است. در اين مقال سعي مي شود بطور مختصر به بيان جلوههايي از معنا و مفهوم نقش هاي طاووس و سيمرغ كه در قالبي نمادين در آثار هنري اصفهانِ عصر صفوي تجسم يافته اشاره شود.
در طول تاريخ ايران، هميشه بين هنر و آداب معنوي برگرفته از مذهب، ارتباط بسيار نزديكي وجود داشته است. در حقيقت دين يكي از مهمترين عامل شكلدهنده هنر، و هنر زبان عميق ترين حكمت هاي بشر و جلوهگاه زيباترين احساس هاي عرفاني بوده است. در هنر ايران قبل از اسلام هم اين ارتباط كاملاً مشهود است. بسياري از آثار هنري برجاي مانده در اين ايام بر مبناي مفاهيم نمادين و به صورت انتزاعي طرح شدهاند. ارتباط بين هنر و دين در طول دوره اسلامي بيش از هر زمان ديگر شكوفا و توسعه پيدا كرد. هنرمندان مسلمان تحت تعاليم دين مبين اسلام توانستند بسياري از مفاهيم معنوي را در قالب نقشهاي تزئيني مبتني بر اصول زيبا شناختي ارائه نمايند. گر چه توجه هنرمندان به جنبههاي تزئيني و ايجاد لطافت و رعايت مبادي زيباشناسي سبب شده، بسياري از كارشناسان فرنگي در زمينه هنر اسلامي چنين ابراز نمايند كه هدف اصلي هنرمندان از طرح اينگونه نقشها، تنها بخاطر زيبا جلوهدادن آثار خود بودهاند و اين نقشها فاقد هرگونه مفهوم ومعناي نمادين ميباشند.[۱] وجود زيبائي و ايجاد ملاحت در آثار هنرمندان مسلمان تنها هدف هنرمند نبوده است. هنرمندان ايراني بسيار مشتاق بودنده اند تا مفاهيم معنوي را به صورت رمز و نماد در قالب طرح و نقشهاي زيبايي ارائه دهند. همانگونه كه امام محمد غزالي در كتاب كيمياي سعادت در باب «جمال» ميگويد: «نيكوئي ظاهر عنوان نيكوئي باطن بود».[۲] ميرفندرسكي هم خوش مي سرايد:
چرخ با اين اختران نغز چه خوش زيباستي صورتي در زير دارد هرچه در بالاستي
در حقيقت روح اسلام و آداب معنوي است كه طبع و ابعاد دروني هنرمند را به سوي اين بعد از هنر، هدايت ميكند. بسياري از عرفا بدون اينكه قصد شعر گفتن داشته باشند سخنان خود را در قالب نظم بيان داشتهاند. به عنوان مثال شيخ محمود شبستري در ابتداي گلشن راز چنين ابراز مي دارد:
همه دانند كاين كس در همه عمر نكرده هيچ قصد گفتن شعر
به همين سبب، آثار بصري هنرمندان نيز به شكل تجريدي و با نظمي تزئيني تجسم يافته است. قاضي احمد منشي قمي(۱۰۴-۹۵۳ هجري) در كتاب «گلستان هنر» در شرح حال هنرمندان خوشنويس و نقاش به اين موضوع اشاره دارد كه بسياري از هنرمندان عارف و اهل سلوك بودهاند و اسامي بسياري از آنها را با عنوان «مولانا» آورده است.[۳]
اشاره شد در گذشته استاداني بودند كه خود اهل سير و سلوك بوده، به تعليم و راهنمائي هنرمندان ميپرداختند. هنرمندان درمحضر آنها آئين جوانمردي و رمزآموزي فرا ميگرفتند. اين استادان ميكوشيدند تا آئين تقدسي براي همه حُرف و اصناف تنظيم كند و اسرار آن حرفهها و اصناف را در پوشش آداب مذهبي نسل به نسل منتقل سازند.[۴] شايد به همين دليل است كه صداي چكش طلاكوبي صلاح الدين زركوب در وسط بازار قونيه چنان پر از لطف و معنا بود كه مولانا جلال الدين را به وجد و سر شوق مي آورد:
و….
این ها فقط بخشی از متون این مقاله و تحقیق و پروژه به صورت پراکنده و ناقص می باشد ، برای دانلود تحقیق ، دانلود مقاله ، دانلود پروژه به صورت کامل لطفا آن را خریداری نمایید. ( بالای صفحه )
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.