تاریخ انتشار | 16 ژوئن 2021 |
---|---|
فرمت فایل | قابل ویرایش – ورد – word |
تعداد صفحات | 35 صفحه |
از منظر روان شناسی با رویکردهای متفاوتی در باب معنا و مفهوم زندگی مواجهایم، غایت بسیاری از این رویکردها، متضمن سلامت روان و بعضاً خودشکوفایی آدمی است. مزلو(۱۹۷۱، به نقل از شرفی،۱۳۸۴) از جمله ویژگیهای انسان سالم را پرمعنایی میداند.
به اعتقاد وی، پرمعنایی یکی از فرانیازهای آدمی و یکی از ارزشهای هستی انسان های خودشکوفاست و نقطه مقابل آن را بی معنایی میداند که نوعی فرا آسیب بوده و از ویژگیهای شخصیت های ناسالم محسوب میشود.
بامیستر(۱۹۹۱، به نقل از نصیری و جوکار، ۱۳۸۷) معتقد است هنگامی که فرد میتواند احساس کند که از یک زندگی معنادار برخوردار است که چهار نیاز او به معنا، ارضا شده است. این چهار نیاز عبارتند از: ۱) هدفمند بودن زندگی ۲) احساس کارآمدی و کنترل ۳) برخوردار بودن از مجموعهای از ارزشها که بتواند به وسیله آنها کنش هایش را توجیه کند و ۴) وجود یک مبنای با ثبات و استوار برای داشتن نوعی حس مثبت خود ارزشمندی.
معنا درمانی یک روان درمانی معنا محور است که از فلسفه وجودی نشأت میگیرد و بر اساس کار حرفه ای و تجارب زندگی استثنایی خالق آن، ویکتور فرانکل قرار دارد. معنی دقیق معنا درمانی، شفا یافتن از طریق معنا است. گاهی اوقات از معنا درمانی به عنوان سومین مکتب روان درمانی وینی بعد از روانکاوی فروید و روان شناسی فردی آدلر نامبرده میشود. فرانکل نظریه فروید درباره اصل لذت و مفهوم عقده حقارت آدلر (به عنوان مکانیزم های ابتدایی محرک رفتار) را رد کرد و عقیده داشت که انسان، به وسیله نیاز به یافتن معنا برانگیخته میشود و در حقیقت به جای آنکه معنا یک توجیه ثانویه
برای رفتار باشد، نیازی اولیه است (سوتویک، گیلمارتین، مکدوناخ و موریسی، ۲۰۰۶).
اهمیت سطح و نما:
از نگاه فرانکل فروید کارآگاه زبردستی بود که با دقت باور نکردنی تمام زوایا را مورد توجه قرار میدهد، اما آن چیزی که او به دنبال آن میگشت درست جلوی در ورودی بوده است. بنابراین، انگیزههای هشیار به اندازه انگیزههای ناهشیار ارزشمند هستند. انسان به این معنا کشیده میشود تا اینکه رانده شود. ارزش سطح میتواند انگیزاننده انسان باشد.
ارزشهای نگرشی
گاه رویدادهایی نظیر بیماری علاج ناپذیر، جنگ و اسارت، زندگی انسان را چنان محدود میسازد که دیگر نه فرصت و نه قدرت آفرینش دارد و نه زیباییها را تجربه میکند. به نظر فرانکل در چنین موقعیتهایی ارزشهای خلاق و ارزشهای تجربی کارساز نیستند و تنها روش معقول تصمیم به تغییر خود و به خرج دادن شهامت و وقار در تحمل رنج است. یعنی از طریق ارزشهای گرایشی شخص میتواند احساس موفقیت کند و زندگی برایش با معنا و با هدف گردد (رحیمیان، ۱۳۸۱).
ناکامی وجودی
فرانکل معتقد است که انسان قادر است و میتواند به خاطر ایدههایش و ارزشهایش زندگی کند و یا در این راه جان ببازد. معنا خواهی انسان ممکن است با ناکامی مواجه گردد که معنادرمانی آن را ناکامی وجودی مینامد. ناکامی وجودی میتواند سبب ظهور نوروزها گردد (شجاعیان، ۱۳۸۸).
فرانکل معتقد است برخی از عوامل مانند رنج، گناه و گذرا بودن زندگی معنا جویی فرد را تهدید میکند. انسان تلاش میکند که معنای از دست رفته زندگی خود را با تسلیم شدن به قدرتطلبی و لذتطلبی جبران نماید و این تلاش نافرجام با افراط در اعمال جنسی، پولپرستی و اعتیاد به مواد مخدر نمایان میشود. هاتکینسون و چامپن (۲۰۰۵، به نقل از برگر، ۲۰۰۷) معتقدند ناکامی وجودی بر رضایتمندی از زندگی و شادکامی فرد تأثیر میگذارد و مانع پاسخ های سازنده به استرس زاها خواهد شد.
آزادی اراده
مفهوم آزادی اراده نقطهی مقابل جبر میباشد، جبرگرایان معتقدند که فرد تأثیری در انتخاب سرنوشت خود ندارد (فرانکل، ۱۹۷۸، ۱۹۸۸). اگر چه فرانکل با تأثیرات محدودی که شرایط خاص، مانند فشارهای محیطی و اخلاقی بر فرد دارند موافق هست، اما این ایده را که انسان حیوانی پیشرفته است که توسط نیروهای محیطی و ارثی شکل داده می شود، قبول ندارد. هر چند شخص در انتخاب برخی موقعیتها هیچ نقشی ندارد (مانند، ژنتیک، عوامل نژادی) اما در حقیقت این موقعیتها محدوده ای را تعیین میکنند که فرد در آن آزادی کامل دارد و میتواند هر انتخابی داشته باشد (شانتال ، ۱۹۸۹).
فرانکل معتقد است، انسان علی رغم تمام محدودیتهایی که دارد دارای آزادی اراده است.
این ها فقط بخشی از متون این مقاله و تحقیق و پروژه به صورت پراکنده و ناقص می باشد ، برای دانلود تحقیق ، دانلود مقاله ، دانلود پروژه به صورت کامل لطفا آن را خریداری نمایید. ( بالای صفحه )
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.